V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je 20.5.2022 potekalo strokovno srečanje s področja zdravljenja poškodb in rehabilitacije kolenskega sklepa z delovnim naslovom KOLENO LIVE 360°

Na ortopedskem strokovnem srečanju v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, ki je potekalo pod organizacijsko taktirko specialistov ortopedske kirurgije Jakoba Merkača, Benjamina Marjanoviča in Sama Novaka v petek 20.5.2022, so priznani domači ortopedski in travmatološki strokovnjaki predstavili najnovejša spoznanja, smernice in tehnike v diagnostiki, zdravljenju in rehabilitaciji poškodb ter bolezni kolenskega sklepa. Kongres je bil razdeljen v štiri sklope predavanj. V prvem sklopu je bil poudarek na novostih o zdravljenju poškodbe sprednje križne vezi, v drugem sklopu o najnovejših trendih zdravljenja nestabilne pogačice. Tretji sklop je bil namenjen uspešnosti in novostim pri zdravljenju in šivanju meniskusa, četrti sklop osteotomijam v okolici kolena, multiligamentarnim poškodbam kolena, revizijam ter poškodbam hrustanca. Na koncu vsakega sklopa se je razvila zanimiva debata s strani vseh udeležencev. Skozi predavanja  je bilo predstavljeno prepoznavanje indikacij in izbor bolnika za operativni poseg.

Dodana vrednost je dogodku zagotovil neposreden interaktiven video prenos treh zanimivih operativnih posegov.  Slušatelji so si lahko rekonstrukcijo sprednje križne vezi, stabilizacijo pogačice in šivanje poškodovanega meniskusa ogledali preko video povezave v  živo. Hkrati so lahko operaterju zastavljali vprašanja med izvajanjem operativnega posega. Pri rekonstrukciji sprednje križne vezi je dr. Merkač uporabil novejšo tehniko fiksacije transplantata  (grafta) z ekstrakortikalnimi gumbi na stegnenici in golenici. Hkrati je med operacijo z dvema šivnima šivoma zašil poškodovan medialni meniskus. Uporabljeni so bili najnovejši materiali, ki jih v bolnišnici že rutinsko uporabljajo.

Pri drugi operaciji je dr. Novak lepo prikazal rekonstrukcijo MPFL s fiksacijo transplantata (grafta)  na pogačici s tremi šivnimi sidri in na stegnenici z vijakom. Poseg je bil izveden pod kontrolo RTG aparata. Pri tretji operaciji je gostujoči operater dr. Gosnik lepo prikazal tri različne tehnike šivanja poškodovanega medialnega meniskusa. Vse operacije so potekale brez težav. S pomočjo tehnične ekipe sta bila prenos operacij in koordinacija med operacijsko dvorano in predavalnico izvedena vrhunsko. Na ta način je bilo ponovno dokazano, da se lahko Ortopedska bolnišnica Valdoltra pohvali z delovanjem in organizacijo strokovnih dogodkov s prenosom znanja na najvišjem strokovnem nivoju.

Strokovnega srečanja se je udeležilo 60 slovenskih travmatologov in ortopedov oziroma zdravnikov ter drugega strokovnega osebja, kot so fiziatri in fizioterapevti. Na kongresu je sodelovalo 14 predavateljev. Kongres se je zaključil z majhno pogostitvijo v vrtnem paviljonu v bližini morja. Na tem mestu se organizatorji zahvaljujemo vsem sponzorjem, vodstvu in sodelavcem, ki so pripomogli k izvedbi kongresa.

 

Lep pozdrav v imenu OBV

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Prev/Next links

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov