Strokovno usposabljanje tujih zdravnikov v OBV

Intervju

Tudi mi želimo doseči tak standard

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra smo pred kratkim gostili na strokovnem izobraževanju predsednika bolgarskega združenja za artroskopijo in športno travmatologijo. Izobraževanje je potekalo s poudarkom na rekonstrukciji anterolateralnega ligamenta, zadnje križne vezi, posterolateralnega kompleksa, različnih rekonstrukcijah ACL in operacijah ramena. Z dr. Robertom Halvadjianom smo ob zaključku izobraževanja opravili krajši intervju.

Zakaj ste prišli v OBV na strokovno izobraževanje?

Ortopedsko bolnišnico Valdoltra so zaradi izobraževanja obiskali v preteklosti številni moji kolegi. Njihovi vtisi so bili nadvse pozitivni pri spoznavanju novih operacijskih tehnik, pridobivanju koristnih informacij in organizacijskih izkušenj. Moji kolegi so hkrati pohvalili prijaznost in strokovnost medicinskega osebja. Pa tudi lega bolnišnice je naravnost izjemna z umestitvijo ob morsko obalo. Razlogov je bilo že zato več kot dovolj!

Kje oziroma s pomočjo koga ste spoznali oziroma izvedeli za OBV?

Sloves vaše bolnišnice ni tako majhen kot misli marsikdo med vami. Ortopedska bolnišnica Valdoltra uživa velik ugled tako med mojimi kolegi, ki so že bili tu na izobraževanju, kot pri različnih predstavnikih podjetij ter zastopnikih različnih svetovno priznanih proizvajalcev medicinskih pripomočkov in materialov. Kot predsednik bolgarskega združenja za artroskopijo in športno travmatologijo se z vsemi naštetimi pogosto srečujem in z njimi delim mnenja ter izkušnje.

Kako ocenjujete dvodnevno izobraževanje v OBV?

Izobraževanje je bilo z eno besedo izvrstno. Nivo je bil zelo visok. Po tej plati moram ponovno izraziti zahvalo in pohvalo mag. Bogdanu Ambrožiču, ki je prikazal nove operacijske pristope na optimalno izbranih pacientih. Pri vseh operacijskih posegih, nekatere smo izvedli skupaj, sem pridobil veliko znanja v smislu drobnih detajlov in optimizacije. Šlo je za specifične zadeve, ki jih z novimi tehničnimi pristopi rešujemo bolj optimalno kot na klasičen način. Zelo sem vesel, da sem imel priložnost vse to spoznati in osvojiti.

Kaj vam bo najbolj ostalo v spominu?

V prvi vrsti gre za skrbno izbrane operacije, kjer sem pri vsaki spoznal veliko drobnih, a v smislu končnega rezultata izjemno pomembnih napotkov in »malih skrivnosti« velikih mojstrov. Šlo je za veliko detajlov. Izvedene operacijske posege sicer dobro poznam in jih pogosto izvajam, a jih bom s pridobljenimi veščinami, triki in finimi dodelavami gotovo izvajal v prihodnje še bolj uspešno in kakovostno. Hkrati bi dodal, da sem bil pozitivno presenečen nad visoko profesionalnostjo celotnega bolnišničnega kadra, kar velja v enaki meri za zdravnike in ostalo zdravstveno osebje.

Kaj od pridobljenega znanja boste uporabili pri svojem delu?

Brez dvoma bo to manj agresiven način operacije zadnje križne vezi. V tem primeru gre za pogost poseg, ki ga bom sedaj opravljal na bolj dodelan način. Podobno velja za operacijo anterolateralnega ligamenta, kjer gre za veliko novost, ki jo v OBV zelo dobro poznate.

Ali bo po vašem mnenju spremenila operacija anterolateralnega ligamenta, ki smo ga v OBV opravili med prvimi na svetu, dosedanje prakse pri operacijah križnih kolenskih vezi?

O tem ligamentu se zadnja leta veliko govori in piše. Nedvomno gre za pomembno odkritje in velik korak pri zdravljenju poškodovanih kolesnih vezi. To je ligament, ki prinaša rešitev za marsikatero težavo, za katero nismo do sedaj poznali pravega vzroka.

Kakšne materiale uporabljate na splošno v bolgarski ortopediji, gre v smislu kakovosti za boljše ali slabše izdelke v primerjavi s tistimi, ki jih uporabljamo v OBV?

Načeloma ni razlik, saj imamo opravka z istimi dobavitelji oziroma enakimi mednarodnimi podjetji. V smislu kakovosti gre, vsaj sodeč po tem, kar sem videl v vaši bolnišnici, za enake produkte. So pa gotovo razlike v cenah, pri katerih gre za preplet politike posameznega koncerna na določenem trgu, vplive lokalnih zastopnikov, velikosti trga in še marsičesa.

Kako bi na splošno opredelili razlike med slovensko in bolgarsko ortopedijo in posledično zdravljenjem v OBV?

Pri ortopediji kot znanosti ni omembe vrednih razlik. Večje razlike nastopajo v smislu zasnove in delovanja zdravstvenega sistema, a to je druga zgodba. Podobno velja glede opremljenosti. Zasnova vaših operacijskih sob je bolj moderna in tehnično dovršena. Bolj dodelani oziroma natančno načrtovani so v Sloveniji predoperativni, operativni in pooperativni postopki. Vse je zelo strogo in dosledno. Po tej plati bi si želeli tudi mi doseči tak standard.

Kdo je dr. Robert Halvadjian?

Dr. Halvadjian je predsednik bolgarskega združenja za artroskopijo in športno travmatologijo. Specializiran je za artroskopske operacije sklepov, športno travmatologijo, patologijo kolena, vstavljanje endoprotez velikih in malih sklepov in ultrazvočno analizo mišično-skeletnih delov. Dr. Halvadjian je gost in častni gost številnih svetovno znanih kongresov s področja športne medicine in travmatologije kolena.
 

mag.Bogdan Ambrožič, dr.med., spec.ortoped, predstojnik med.dejavnosti endoskopske in športne ortopedije:

Z Robertom sva se spoznala oktobra lani, ko je v Sofiji organiziral Balkanski artroskopski kongres. Na kongresu sem kot vabljeni predavatelj predstavil naše (Valdoltrske ) izkušnje pri zdravljenju različnih poškodb kolenskih vezi. Še posebej je bilo izpostavljena artroskopska kirurška tehnika rekonstrukcije zadnje križne vezi in posterolateralnega kompleksa. Poleg tega sem predstavil naše izkušnje z rekonstrukcijo anterolateralnega ligamenta, katerega smo v Valdoltri maja lani opravili med prvimi v Evropi. Na podlagi predavanja in nadalnjih najinih pogovorov sva se dogovorila o sodelovanju tudi na praktičnem nivoju in izrazil je željo, da osebno prisostvuje kompleksnim artroskopskim operativnim posegom na kolenu in ramenu. Kar se je tudi zgodilo. V omenjenem času (ko je bil pri nas) smo na različnih bolnikih opravili številne zahtevne rekonstruktivne posege na kolenu in ramenu. Na ta način smo lahko pokazali, kako v Valdoltri na sodoben in miniinvaziven način zdravimo tudi najtežje poškodbe.

 
 

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov