Intervju Amir Muminović - usposabljanje tujih zdravnikov v OBV

Razlike nastopajo v tehnični opremljenosti in diagnostiki

Muminović Amir, dr. med.  je specialist ortopedije in travmatologije iz Kantonalne bolnice Zenica, ki je v Ortopedski bolnišnici Valdoltra preživel na strokovnem usposabljanju teden dni. Njegove vtise smo zbrali v intervjuju po zaključenem izobraževanju.

Zakaj ste prišli v OBV na strokovno izobraževanje?

O vaši bolnišnici sem izvedel največ od starejših kolegov, ki so bili v Ortopedski bolnišnici Valdoltra na številnih strokovnih izobraževanjih. Njihove pohvale in dejstvo, da gre za bolnišnico z več kot stoletno zgodovino in izjemno strokovno težo v tem delu Evrope, ni bilo mogoče spregledati ob načrtovanju izobraževanja. 
 

Kje oziroma s pomočjo koga ste spoznali oziroma izvedeli za OBV?

V Kantonalni bolnici Tuzla je večkrat gostoval doc. dr. Rihard Trebše, dr. med., specialist ortoped iz OBV. Z njim smo na prošnjo naše strokovne službe izvedli več zelo zapletenih operacijskih posegov, ki jim naša ekipa ni bila dorasla. Poleg njega mi je marsikaj povedal o vaši bolnišnici moj nekdanji predstojnik, doc. dr. sc. Sahib Muminagić, ki je študiral medicino v Ljubljani in ima kot nekdanji dekan Zdravstvene fakultete v Zenici izvrstne stike s številnimi slovenskimi zdravniki. Pred natančno letom dni sem osebno spoznal še direktorja vašega zavoda Radoslava Marčana, dr.med., spec. ortoped, ki mi je v prijetnem razgovoru omenil, da sem vedno dobrodošel v OBV.

 

Kako ocenjujete izobraževanje v OBV in kaj vam bo najbolj ostalo v spominu?

Vtisi so zelo prijetni, saj so moja pričakovanja izpolnjena v strokovnem in splošnem smislu. Mislim, da ste lahko po številnih plateh zelo ponosni, saj ni mogoče spregledati organizacijske urejenosti vaše bolnišnice, zelo dobrih pogojev dela, izjemne diagnostike in nasploh izvrstne strokovne usposobljenosti kadra. Nad vsem tem sem bil resnično presenečen.

 

Kaj od pridobljenega znanja v OBV boste uporabili pri svojem delu?

Največ novosti sem spoznal s področja ortopedije stopala, kjer mi je Jurij Štalc, dr. med., spec. ortopedske kirurgije  predstavil veliko zanimivih posegov. Katere izmed njih bom lahko uvrstil v lastno prakso, težko odgovorim v danem trenutku. Marsikaj bo odvisno od tehničnih in logističnih zmožnosti naše bolnišnice, kjer imamo v primerjavi z OBV slabše pogoje za delo. Z Jurijem Štalcem, dr. med., spec. ortopedske kirurgije sva se sicer dogovorila o nadaljnjem sodelovanju, kjer sem ga povabil, da bi v Zenici skupaj izvedli določene operativne posege.

 

Kako bi lahko na splošno opredelili razlike med zdravljenjem v OBV in v vaši ustanovi?

Princip zdravljenja je načeloma enak. Gre za številne podobnosti, kar velja v največji meri za operativne posege kolena in kolka. Razlike nastopajo v tehnični opremljenosti in diagnostiki. Tu bi izpostavil v OBV zelo napredno medoperativno diagnostiko, ki jo pri nas zamenjujejo bolj kot ne osebni občutki in lastna presoja. Vsi operativni posegi so pri vas bolj natančni in varni!

 

Ali obstajajo velike razlike med ortopedijo v Sloveniji in BIH?

V osnovi gre za enake tehnične in strokovne pristope. Je pa primerjava težka, saj nimamo v BIH urejene evidence oziroma registrov, s katerimi bi bolj natančno vodili statistiko uspešnosti, število infekcijskih in zdravstvenih zapletov itd. Vse to imate v OBV, kar pomeni, da marsikatero nepravilnost hitreje odkrijete in odpravite. Pri nas gre bolj za občutek, pri vas nadgrajujete slednjega s statistiko in bolj sistematično obdelavo pacientov.

 

Kakšne ortopedske materiale uporabljate na splošno v BIH, gre v smislu kakovosti za boljše ali slabše izdelke v primerjavi s tistimi, ki jih uporabljamo v OBV?

Žal igra pri nas edino merilo predvsem cena v okviru razpoložljivih sredstev. V Sloveniji se vsaj po mojem občutku še vedno upošteva stroka, kjer ne gre le za ekonomijo danega trenutka brez upoštevanja dolgoročnih posledic. Pri nas se žal večinoma izbira le najcenejše proizvode brez upoštevanja dolgoročne obstojnosti, kakovosti, morebitnih zapletov in posledičnih revizij, ki jih prinaša odločitev za slabše ortopedske vsadke.
 

Muminović Amir, dr. med. (13.5.1976) je od leta 2006 zaposlen v Kantonalni bolnici Zenica. Muminović deluje v bolnici, ki je bila ustanovljena oktobra 1959, na oddelku za ortopedijo in travmatologijo v sklopu ekipe osmih specialistov, štirih kirurgov in enega specializanta. Glavnino njihovih posegov predstavljajo vsaditve in revizije endoprotez kolka, artroplastika kolena, intramedularna osteisinteza zgornjih in spodnjih okončin, stabilizacija hrbtenice, artroskopija, diagnostika in posegi na otroških kolkih.

 

 

Jurij Štalc, dr. med., spec. ortoped o šolanju dr. Muminovića: 
»Dr. Muminović je velik del izobraževanja opravil na področju ortopedije stopala in gležnja. V zadnjih letih opažamo trend porasta zanimanja za znanje s tega področja ortopedije. V Ortopedski bolnišnici Valdoltra imamo dolgo tradicijo izvajanja tovrstnih posegov, v nekaterih predelih bivše skupne države in širše v balkanski regiji pa je tovrstna kirurgija redkost, ki je bolj vezana na poškodbe. Naši gosti prihajajo z željo, da bi svojim bolnikom ponudili najsodobnejše metode zdravljenja obolenj stopala in gležnja in jih s tem odrešili stalnih bolečin, jemanja analgetikov in uporabe specialnih obuval, na kar so dandanes pogosto obsojeni. V okviru našega izobraževanja pridobi temu primerno kandidat vpogled v temeljne principe tovrstnega zdravljenja. Nič manj ni pomemben osebni stik, ki predstavlja osnovo in spodbudo za strokovni dialog v bližnji in bolj oddaljeni prihodnosti.«

 

 doc. dr. Rihard Trebše, dr. med., specialist ortoped o sodelovanju s Kantonalno bolnico Zenica:
»S Kantonalno bolnico Zenica sem večkrat strokovno sodeloval. Skupaj smo izvedli nekaj zelo zahtevnih revizijskih operacij in pripravili več strokovnih predavanj. Dodano vrednost njihove bolnice predstavlja zelo motivirana ortopedsko-travmatološka ekipa, ki ob precej omejenih ekonomskih zmožnostih izboljšuje zavidljiv nivo strokovne obravnave in organiziranosti.«

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov