Strokovni ogled zbirke vrtnic Ortopedske bolnišnice Valdoltra pod vodstvom Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije

Tradicionalni popoldanski sprehod med cvetočimi vrtnicami v parku Ortopedske bolnišnice Valdoltra je potekal v četrtek, 20.5.2021. Druženje je bilo letos zaradi epidemije namenjeno le članom in vabljenim. Veseli smo bili predstavnikov humanitarnih društev za bolnike, med njimi onkoloških in dementnih, saj je v bolnišnici prepoznan pozitiven vpliv parka na počutje bolnih.

Ogled je ponovno razkril vso lepoto in bogatost stoletnega parka, v katerega je bila leta 1997 umeščena zbirka izbranih vrtnic, darilom italijanskega profesorja ortopedije in svetovno znanega žlahtnitelja, zbiratelja ter ljubitelja vrtnic prof.dr. Gianfranca Fineschija iz Cavriglie v Toscani. Prisotni so ob vodenem ogledu občudovali več kot 200 grmov vrtnic, od tega zbirko 90 vrst velikocvetnih, večkrat cvetočih rožnih grmov iz Fineschijeve zbirke, vzpenjave sorte, še nerazcvetene pokrivne sorte, bujno cvetoče modernejše sorte ter ravno razcvetene zasaditve 3 slovenskih vrtnic, med njimi Prešeren, Trubar in Pregara.

Za društvo ima zbirka Valdoltra posebno mesto, saj se je tu društvo rodilo in je od začetka vključeno v skrb in nego prve urejene slovenske zbirke vrtnic po 2.svetovni vojni. Ogled vrtnic sta kot vsa prejšnja leta vodila izkušena poznavalka vrtnic, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije Breda Bavdaž Čopi in strokovnjak za hortikulturo in urejanje krajine ter velik ljubitelj in poznavalec vrtnic dr. Vladimir Vremec, ki je kot ekspert snoval in umeščal zbirke vrtnic v parkovno ureditev bolnišničnega kompleksa.

Lep pozdrav v imenu OBV

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Prev/Next links

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov