Strokovni ogled zbirke vrtnic Ortopedske bolnišnice Valdoltra pod vodstvom Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije

Tradicionalni popoldanski sprehod med cvetočimi vrtnicami v parku Ortopedske bolnišnice Valdoltra je potekal v četrtek, 20.5.2021. Druženje je bilo letos zaradi epidemije namenjeno le članom in vabljenim. Veseli smo bili predstavnikov humanitarnih društev za bolnike, med njimi onkoloških in dementnih, saj je v bolnišnici prepoznan pozitiven vpliv parka na počutje bolnih.

Ogled je ponovno razkril vso lepoto in bogatost stoletnega parka, v katerega je bila leta 1997 umeščena zbirka izbranih vrtnic, darilom italijanskega profesorja ortopedije in svetovno znanega žlahtnitelja, zbiratelja ter ljubitelja vrtnic prof.dr. Gianfranca Fineschija iz Cavriglie v Toscani. Prisotni so ob vodenem ogledu občudovali več kot 200 grmov vrtnic, od tega zbirko 90 vrst velikocvetnih, večkrat cvetočih rožnih grmov iz Fineschijeve zbirke, vzpenjave sorte, še nerazcvetene pokrivne sorte, bujno cvetoče modernejše sorte ter ravno razcvetene zasaditve 3 slovenskih vrtnic, med njimi Prešeren, Trubar in Pregara.

Za društvo ima zbirka Valdoltra posebno mesto, saj se je tu društvo rodilo in je od začetka vključeno v skrb in nego prve urejene slovenske zbirke vrtnic po 2.svetovni vojni. Ogled vrtnic sta kot vsa prejšnja leta vodila izkušena poznavalka vrtnic, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije Breda Bavdaž Čopi in strokovnjak za hortikulturo in urejanje krajine ter velik ljubitelj in poznavalec vrtnic dr. Vladimir Vremec, ki je kot ekspert snoval in umeščal zbirke vrtnic v parkovno ureditev bolnišničnega kompleksa.

Lep pozdrav v imenu OBV

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Good health is worth more than all the wealth of the world.

News

8.2.2018
The meeting, with hands - on session, will be happening in Valdoltra Orthopaedic Hospital, Slovenia. We were able to brought together the most recognized surgeons in knee osteotomy area, who will be main faculties and will be sharing their...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Phone number

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax number

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija