Intervju - Le optimalno vgrajena proteza gležnja lahko služi namenu

Mednarodna strokovna izmenjava znanja v OBV

Intervju
Le optimalno vgrajena proteza gležnja lahko služi namenu

Ortopedsko bolnišnico Valdoltra je na začetku aprila obiskal profesor Ernst Orthner, specialist ortoped. Zdravnik iz nam bližnje Avstrije šteje med največje svetovne avtoritete s področja artroplastike gležnja. Profesor Orthner je kolegom iz Valdoltre predstavil nov pristop pri vgradnji umetnega gležnja in v tandemu s specialistom ortopedom Jurijem Štalcem iz OB Valdoltra sodeloval pri vstavitvi proteze umetnega gležnja pri dveh pacientih. S profesorjem smo po posegu opravili pogovor.
 

S kakšnim namenom in pričakovanji ste prišli v Ortopedsko bolnišnico Valdoltra?
Kolegom iz OBV sem, na pobudo doktorja Jurija Štalca, predstavil v Avstriji razvito protezo za zamenjavo močno poškodovanega oziroma funkcionalno močno omejenega  gležnja in prikazal povsem nov pristop pri vgradnji tovrstnih protez. Po predstavitvi smo s pomočjo dveh kolegov iz Avstrije in doktorja Jurija Štalca ter njegove ekipe uspešno izvedli dva operativna posega. Ključni del je predstavljal prikaz praktičnega vidika nove tehnike, s katero dosežemo, v primerjavi z dosedanjimi, bolj optimalno vgradnjo in boljše delovanje umetnega gležnja.                                                         

Kje oziroma s pomočjo koga ste spoznali oziroma izvedeli za OBV?
Vezni člen predstavlja doktor Jurij Štalc, s katerim se poznava že nekaj let. Jurij me je v preteklosti večkrat obiskal v Avstriji, bil je prisoten na mojih predavanjih in pri operativnih posegih. Pred nekaj tedni sva se videla na strokovnem srečanju v Barceloni. Po mojem predavanju je pristopil k meni in me pobaral, ali bi obiskal OBV in predstavil svoje delo s področja popolne zamenjave gležnja, s katerim se tudi on ukvarja. Povabilo sem sprejel in danes sem z vami. To je moj prvi obisk Slovenije, čeprav živim in delam v bližnjem Celovcu.

Kaj ste predstavili slovenskim kolegom iz Valdoltre?
Poudarek je bil na novi tehniki vgradnje proteze, kjer gre za zelo dovršen in natančen pristop. Na trgu imamo danes številne proteze, med katerimi je veliko dobrih, a ključna ostaja vgradnja, od katere je odvisna funkcionalnost gležnja. Pri našem pristopu sledimo filozofiji popolne uravnoteženosti sklepa in vsega kar ga obdaja, s poudarkom na ligamentih. Vse sile, ki delujejo med premikanjem, morajo biti uravnotežene. Vgradnja proteze mora biti povsem usklajena z obliko posamezne noge in potekom ter položajem kosti. Zgolj v primeru, ko upoštevamo vse parametre in namestimo umetni gleženj s pomočjo računalniške tehnike v optimalen položaj, lahko pričakujemo, da bo ta dobro služil namenu.

Ali nam lahko poveste več o protezi AAA, ki ste jo sami razvili?
Proteza za popolno menjavo gležnja deluje na pogled preprosto in je v uporabi z nekaj posodobitvami že osem let. Sestavljena je iz dveh kovinskih delov ter gibljivega vmesnega člena iz poliestrske zmesi. Vmesni del drsi z navzven privzdignjenim polkrožnim grebenom po navznoter udrti kovinski ploščici, kar zagotavlja dobro gibljivost, čvrstost in hkrati stabilnost, saj nosi gleženj celotno telesno težo.

Ali lahko opredelite razlike med avstrijsko in slovensko ortopedijo gležnja in stopala?
To je zelo zahtevno vprašanje, na katerega ne poznam odgovora. S splošnimi razmerami v celotnem slovenskem prostoru nisem seznanjen. Si pa upam trditi, da spada vaša bolnišnica med zelo strokovne, pacientu prijetne in lepe. Le kje na svetu, lahko operiraš s pogledom na morje, čeprav ga nimaš časa opazovati med operacijo (smeh). Brez zadrege lahko rečem, da sem obiskal in operiral v številnih bolnišnicah po vsem svetu, od najbolj modernih do najbolj siromašnih, kjer po operacijski sobi letijo muhe. Valdoltra spada po številnih kriterijih med najbolj imenitne, naj gre za strokovnost zaposlenih, opremljenost ali ostale vidike.

Ali nam lahko poveste več o vašem dobrodelnem poslanstvu v Indiji?
To je projekt zdravljenja indijskih otrok s poškodovanimi ali prirojenimi okvarami stopal in gležnjev, ki ga izvajamo s sodelavci že skoraj deset let. V Indijo se odpravimo dvakrat letno in tam preživimo približno dva tedna. Projekt izvajamo s pomočjo lokalne zdravstvene organizacije, ki objavi javno naznanilo o našem prihodu, sprejme prijave in terminsko uskladi preglede otrok z najbolj akutnimi težavami. Mi nato izvajamo operacijske posege, ki potekajo v indijskih bolnišnicah predvsem z njihovo opremo in ob pomoči njihovega spremljevalnega osebja. Tu velja dodati, da gre za projekt, kjer izvedemo ob relativno nizkih finančnih sredstvih zelo veliko operacij. Operativni poseg s korekcijo izvedemo v Indiji po evropskih standardih že za okoli sto deset evrov, kar se zdi z našega zornega kota nepredstavljivo. Do sedaj smo operirali že več kot 250 otrok in jih zdravili prek tisoč. Dnevno pregledamo od 15 do 50, včasih celo 70 otrok. Operacije izvajamo nato dejansko od jutra do večera. Najlepši del predstavlja hvaležnost ljudi, ki jo težko opišem z besedami.
 

Kdo je profesor Ernst Orthner?

Profesor Ernst Orthner, specialist medicine s področja stopala in gležnja, šteje med najpomembnejše svetovne avtoritete s področja artroplastike gležnja. Profesor Orthner izvaja že več kot 25 let raznovrstne operacije stopal in gležnjev. V svoji karieri je operiral prek 10.000 pacientov in vstavil okoli 800 protez. Profesor je idejni in razvojni oče proteze, s katero lahko bistveno izboljšamo številne funkcije gležnja. Orthner, ki pogosto prostovoljno gostuje in poučuje po številnih ortopedskih klinikah po svetu, je idejni pobudnik ustanovitve humanitarne pomoči za indijske otroke s težavami stopal in gležnjev. Orthner, ki je bil v obdobju 2002-2005 predsednik društva za kirurgijo stopala v Nemčiji, je razvil številne nove tehnike s področja kirurgije stopala in imel prek 400 znanstvenih predstavitev in objav v Evropi, ZDA, Kitajski, Avstraliji, Južni Afriki in Južni Ameriki. Profesor je danes član upravnega odbora avstrijskega društva za travmatologijo in avstrijskega društva za stopalno kirurgijo ter predan znanstvenik in zdravnik, ki z veseljem predaja svoje znanje.

Ob dogodku je nekaj misli o obisku profesorja Orthnerja strnil Jurij Štalc, dr. med., spec. ortoped, predstojnik medicinske dejavnosti ortopedije stopala in gležnja v OBV:

 

Kako ocenjujete izmenjavo znanja?
To, da se lahko učimo od najbolj izkušenih evropskih kirurgov, predstavlja odlično priložnost za nadgrajevanje znanja. Zelo sem zadovoljen, da se je profesor odzval vabilu, predstavil svoje delo širšemu krogu zdravnikov iz naše bolnišnice in da smo uspešno izvedli  dve zelo zahtevni operaciji gležnja. S profesorjem Orthnerjem sva stara znanca, saj sva v preteklosti že sodelovala. Nekajkrat sem ga zaradi izobraževanja obiskal v Avstriji. To, da lahko uporabljamo njegovo znanje in operativne pristope v naši bolnišnici za zdravljenje naših pacientov, je neprecenljivo.

Kaj od pridobljenega znanja boste uporabljali pri svojem delu?
Dejansko vse! Artroplastika gležnja je v sodobnem svetu v porastu, predvsem zaradi vedno boljših izidov zdravljenja, s katerim pomembno izboljšamo mobilnost pacientov in odpravljamo težave pri hoji in dnevnih opravilih. Vse bolj pogosto se stroka v končni stopnji zdravljenja obrabe gležnja, ki ne omogoča več ustrezne funkcionalnosti, odloča za vstavitev endoproteze. Tem trendom želimo v čim večji meri slediti tudi v Sloveniji. Vse znanje, ki ga lahko pridobimo in prenesemo v prakso s pomočjo tujih strokovnjakov, je zato zelo koristno.

Endoproteza gležnja, ki jo je razvil profesor Ernst Orthner.

Foto utrinki iz mednarodne strokovne izmenjave znanja v OBV

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov