Intervju - Ivan Bojanić

Mednarodna strokovna izmenjava znanja v OBV

Intervju

Možnost izvajanja tovrstnih operacijskih posegov vam zavidam

Ortopedsko bolnišnico Valdoltra je februarja obiskal eden izmed najbolj uglednih hrvaških ortopedov, primarij dr. Ivan Bojanić, ki vodi oddelek za artroskopijo in športno travmatologijo v zagrebški ortopedski kliniki Šalata, je član ortopedske katedre na Medicinski fakulteti v Zagrebu in predavatelj na različnih mednarodnih simpozijih. Namen obiska je bila obojestranska izmenjava znanj. Doktor Bojanić je predstavil ortopedom iz Valdoltre izkušnje s področja endoskopije gležnjev in širil znanje s pomočjo slovenskih kolegov na področju nestabilnosti gležnja. Z doktor Bojanićom smo po prihodu iz operacijske sobe, kjer je potekala izmenjava izkušenj, opravili intervju.
 

Kaj ste predstavili slovenskim kolegom iz Valdoltre?

Zdravniki iz vaše ortopedske bolnišnice so v zadnjih letih naredili izjemen razvojni preboj na področju artroskopske kirurgije s poudarkom na ramenu in kolenu. Pri nas je bil v ospredju gleženj in z njim povezana endoskopija, kjer s pomočjo artroskopa vstopamo v območje tetiv, kot so ahilova peronealni tetivi  in tetiva tibialis posterior. S tem področjem sem se začel ukvarjati med prvimi, zato lahko sedaj z navdušenjem prenašam znanje in izkušnje na ostale zdravnike. Tu gre za indikacije in izvedbo operativnih posegov.

 

Kako ocenjujete izmenjavo znanja?

Mislim, da gre za fantastičen način izmenjave izkušenj, s katerim velja nadaljevati. Korist je obojestranska in vse prej kot majhna. Gre za zelo učinkovit model prenosa teoretičnega in praktičnega znanja, saj delujemo na skupnem področju, živimo in delamo blizu ter si lahko koristno priskočimo na pomoč.

 

Kaj so vam predstavili slovenski kolegi iz OBV?

Doktor Ambrožič mi je z ekipo predstavil način utrditve gležnja s pomočjo endoskopske rekonstrukcije ligamentov in njihovih artroskopskih popravkov. Poškodovane stranske vezi gležnja je zamenjal s pomočjo kolenske tetive. Ves poseg je opravil na zelo eleganten in »neranljiv« način s pomočjo kamere in slike na zaslonu.

 

Ali lahko opredelite razlike med slovensko in hrvaško ortopedijo, kje prihaja do največjih razlik?

Zadnjih 15 let redno sodelujem na artroskopskih tečajih v Ljubljani, kjer sem spoznal večino slovenskih ortopedov. S številnimi sodelujem. Temu primerno lahko trdim, da dobro poznam razmere v hrvaški in slovenski ortopediji. Do največjih razlik prihaja predvsem na področju izobraževanja. Pridobivanje novega znanja je v okviru možnosti, ki jih dopušča slovenski zdravstveni sistem, širše. Slovenija je imela hkrati v preteklosti boljše izhodišče, saj je že dolgo v Evropski skupnosti. Možnost lažje mednarodne izmenjave znanja in njegovega pridobivanja so slovenski ortopedi v preteklih letih dobro izkoristili. Hrvaška ortopedija je v primerjavi s slovensko v podrejenem položaju.

 

Ali bo po vašem mnenju spremenila operacija anterolateralnega ligamenta, ki smo ga v OBV opravili med prvimi na svetu, dosedanje prakse pri operacijah križnih kolenskih vezi?

Na Hrvaškem še ne izvajamo operacije anterolateralnega ligamenta, kar predstavlja po mojem mnenju napako. Pri nas pripisujejo številni temu posegu prizvok luksuza, ki ni sprejemljiv v času krčenja sredstev za zdravstvo. A je to površen pogled. To je dejansko prihodnost, ki je tukaj! Zelo odkrito vam povem, da vam zavidam možnost izvajanja tovrstnih operacijskih posegov.
 

Kdo je primarij dr. Ivan Bojanić?

Primarij dr. Ivan Bojanić, dr. med. specialist ortoped, rojen leta 1962, vodi oddelek za artroskopijo in športno travmatologijo v zagrebški ortopedski kliniki Šalata, je član ortopedske katedre na Medicinski fakulteti v Zagrebu in predavatelj na mednarodnih simpozijih. Doktor Bojanić je tvorec novih pristopov v artroskopski kirurgiji kolena s poudarkom na rekonstrukciji prednje in stranske križne vezi ter medijalnega patelofemoralnega ligamenta. Njegov prispevek k razvoju artroskopske kirurgije gležnja, kolena in kolka ima velik pomen v hrvaškem in širšem okolju.

 

 

Ob dogodku je na nekaj vprašanj o izmenjavi znanja spregovoril mag. Bogdan Ambrožič, dr. med., spec. ortoped, predstojnik medicinske dejavnosti za artroskopijo in športne poškodbe v OBV:

 

Kaj ste predstavili hrvaškemu kolegu?

Doktor Bojaniću smo prikazali tehniko zamenjave stranskih vezi na gležnju s pomočjo tetive, ki jo vzamemo pod kolenom. S to tetivo zamenjamo ligamente, ki so poškodovani in jih dejansko ni več v sklepu. V Ortopedski bolnišnici Valdoltra smo začeli izvajati tovrstno endoskopsko tehniko kot prvi na svetu maja 2015. Ob tem velja dodati, da je naš poseg v primerjavi s klasičnim odprtim načinom, kakršnega izvaja večina operaterjev, zahtevnejši, a bolj učinkovit. Z endoskopijo zmanjšamo možnost okužb in poškodb podkožnih živcev. Tovrsten poseg je prav tako bolj natančen, saj omogoča kakovostnejši pregled nad dogajanjem s pomočjo kamere in prenosa slike na zaslon.

 

Kako ocenjujete izmenjavo znanja?

Zlahka govorim o veliki obojestranski koristi v smislu pridobivanja novih znanj. Tu gre za bogate in neprecenljive izkušnje, kjer z izmenjavo pridobivamo vsi – naj gre za zdravnike in njihovo rast strokovne integritete kot za paciente, ki so deležni bolj kakovostnih posegov.

 

Kaj od pridobljenega znanja boste lahko uporabljali pri svojem delu?

Operativne posege, ki nam jih je predstavil doktor Bojanić, bomo začeli izvajati rutinsko tako rekoč jutri oziroma v vseh primerih, ki bodo klicali po tovrstnem pristopu.

 

Foto utrinki iz mednarodne strokovne izmenjave znanja v OBV

 

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov