Intervju - Alessandro Massarini

Strokovno usposabljanje tujih zdravnikov v OBV

 

Intervju

O strokovnosti ni dileme, OBV je zakladnica znanja

 

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra smo pred kratkim gostili italijanskega ortopeda iz bolnišnice Santa Maria di Terni, ki je po številu postelj druga največja bolnišnica v regiji Umbrija. Dodatno izobraževanje je bilo usmerjeno predvsem na področje kompleksnih rekonstrukcij kolenskih vezi, ki jih bo gostujoči zdravnik začel postopoma izvajati v domači bolnišnici. Z zdravnikom Alessandrom Massarinijem smo po zaključenem izobraževanju spregovorili o obisku in pridobljenih izkušnjah.

 

Zakaj ste prišli v OBV na strokovno izobraževanje?

V Rotterdamu sem na strokovnem usposabljanju spoznal mag. Bogdana Ambrožiča, dr. med., spec. ortopedske kirurgije. Danes vem, da sem imel srečo in sem bil ob pravem trenutku na pravem mestu. Magister Ambrožič je bil eden izmed predavateljev. Njegova predstavitev je pustila velik vtis, zato sem z njim navezal stik in se dogovoril za usposabljanje. Želel sem si ogledati v živo, kako izvaja napredne in širši strokovni javnosti precej nepoznane operativne posege na kolenu, ki bi jih radi opravljali oziroma strokovno osvojili v naši bolnišnici.

 

Kje oziroma s pomočjo koga ste spoznali oziroma izvedeli za OBV?

Vaše bolnišnice nisem poznal vse do obiska strokovnega seminarja v Rotterdamu. V neformalnem delu srečanja mi je mag. Ambrožič predstavil vaše poslanstvo, način dela in organizacijsko zasnovo. Marsikaj sem kasneje prebral o Ortopedski bolnišnici Valdoltra še na spletu. Obisk je predstavljal logičen in pričakovan korak!

 

Kako ocenjujete izobraževanje v OBV?

To je fantastična izkušnja. Nivo strokovnosti je pri vas zelo visok v smislu zasnove in organizacije dela v operacijskih sobah, strokovnosti in učinkovitosti osebja. V OBV sem preživel največ časa v operacijski sobi, kjer sem pridobil ogromno znanja, ki ga bom kot mlad in znanja želen zdravnik s pridom uporabljal pri bodočem delu.

 

Kaj vam bo najbolj ostalo v spominu?

Izpostavil bi izvrsten pedagoški pristop. Z njim mi je mag. Ambrožič na enostaven in razumljiv način predstavil zelo zahtevne posege in operacijske tehnike, ki mejijo s številnih zornih kotov na nemogoče.

 

Kaj od pridobljenega znanja v OBV boste uporabili pri svojem delu?

V naši bolnišnici do sedaj nismo izvajali rekonstrukcije zadnje križne vezi in zunanje stranske vezi kolena. Z osvojitvijo omenjene tehnike, kar je bil osnovni namen mojega obiska, bo to sedaj mogoče.

 

Kako lahko na splošno opredelite razlike med zdravljenjem v OBV in v vaši bolnišnici? Obstajajo velike razlike v smislu znanja in opreme?

Težko bi govoril o velikih razlikah v smislu diagnostike, terapevtskih pristopov in patologije. Po teh plateh smo si podobni. Podobno velja za opremljenost, kjer sem pri vas opazil opremo istih proizvajalcev, kot jo imamo mi. Je pa jasno, da imate v OBV zaradi širšega spektra dejavnosti več specialne opreme, ki je hkrati glede števila proizvajalcev bolj raznolika. O strokovnosti ni dileme, OBV je zakladnica znanja.

 

Kako velika je vaša bolnišnica in koliko ortopedskih posegov opravite na letnem nivoju?

Santa Maria di Terni je splošna bolnišnica, kjer izvajamo skoraj vse tipe medicinskih posegov - od splošne medicine, kardiologije do recimo kirurgije. Seveda imamo oddelek za ortopedijo, a nismo tako specializirani kot ste v Valdoltri. Ključno dejavnost našega oddelka predstavlja področje travmatologije, kjer zdravimo predvsem zlome. Število ortopedskih operacijskih posegov je manjše, si pa želimo to področje okrepiti. V primerjavi z OBV nismo tako ortopedsko ekskluzivni. Letno izvedemo na našem oddelku okoli 1000 operacijskih posegov (vključno s tistimi na kolenu), a je med temi več kot 60 odstotkov povezanih neposredno s travmatologijo. Zapletenih ortopedskih posegov, kjer gre za zahtevne operacije na kolenu, menjavo sklepov in artroskopijo, je manj kot 30 odstotkov.

 

Kakšne materiale uporabljate na splošno v italijanski ortopediji, gre v smislu kakovosti za boljše ali slabše izdelke v primerjavi s tistimi, ki jih uporabljamo v OBV?

Na splošno gre za enake materiale, saj uporabljamo izdelke istih svetovno znanih proizvajalcev. To, kar uporabljate v OBV, uporabljamo tudi mi.

 

Ali bo po vašem mnenju spremenila operacija anterolateralnega ligamenta, ki smo ga v OBV opravili med prvimi ali pa celo prvi na svetu, dosedanje prakse pri operacijah križnih kolenskih vezi?

Nedvomno gre za velik uspeh vaših zdravnikov, saj predstavlja ta ligament za ortopede precej neznano področje. To je poseg, ki ga bodo morali prej ali slej osvojiti vsi ortopedi s področja operativnih kolenskih posegov. Temu primerno sem se ob slovesu od kolegov iz OBV poslovil z »Arrivederci« oziroma na svidenje. V želji po novem znanju vas bom z veseljem ponovno obiskal!

 

Alessandro Massarini, dr. med. (8.12.1991) je italijanski ortoped iz bolnišnice Santa Maria di Terni, ki je po številu postelj druga največja bolnišnica v regiji Umbrija. Doktor Massarini je zaposlen na oddelku ortopedije in travmatologije, kjer želijo spekter ortopedskih posegov nadgraditi z novimi pristopi, med katere štejejo najnovejše operacijske tehnike s področja kompleksnih rekonstrukcij kolenskih vezi.

 

 

 

 

 

mag. Bogdan Ambrožič, dr. med., spec. Ortoped, predstojnik medicinske dejavnosti za artroskopijo in športne poškodbe o šolanju doktorja Alessandra Massarinija:

 

Dne 29.1.2016 sem v prisotnosti gosta iz Italije opravil tri težje operativne posege na kolenu, dve rekonstrukciji zadnje križne vezi in posterolateralnega kompleksa ter ponovno rekonstrukcijo sprednje križne vezi in posterolateralnega kompleksa. Omenjene poškodbe so redke in pogosto spregledane in se lahko zdravijo na nepravilen način. Zaradi tega je potrebno veliko znanja, izkušenj ter sodobne slikovne diagnostike za ugotavljanje poškodb kolena in načrtovanje zdravljenja. V naši bolnišnici imamo omenjenih izkušenj veliko, saj omenjene posege rutinsko opravljamo od leta 2005. Pri operacijah je zaradi mnogih faktorjev pogosto potrebna uporaba različnih tehnik rekonstrukcije vezi. Pri operacijah smo pokazali več načinov učvrstitve ligamentov in uporabo različnih transplantatov. Gosta sem hkrati opozoril na možne nevarnosti in zaplete pri operacijah.

 

Vse operacije so potekale gladko in brez zapletov. Bolniki uspešno izvajajo rehabilitacijo. Ob tem bi se rad zahvalil vsej ekipi v operacijski B4 in osebju oddelka B3, ki mi je sledilo in zagotovilo vso potrebno podporo za uspešno in učinkovito izvajanje zdravljenja ter rehabilitacije bolnikov. Zasluga gre hkrati vodstvu bolnišnice, ki podpira in vlaga v strokovni razvoj kadrov ter opreme z namenom doseganja izvrstnih rezultatov zdravljenja ter zadovoljevanja potreb in pričakovanj bolnikov.

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov