Prva uporaba umetne inteligence in virtualne resničnosti pri kirurški korekciji nepravilne osi kolena

V Bolnišnici Quirónsalud Infanta Luisa de Sevilla so prvič v Španiji uporabili kombinacijo umetne inteligence in virtualne resničnosti za kirurško korekcijo nepravilne osi kolena, kar prepreči nastanek artroze kolena v času mednarodnega srečanja športne medicine, ki je potekal v organizaciji Mednarodne športne klinike v Sevilji, ISMEC (International Sports Medicine Clinic) Sevilla.

Šlo je za VARUS deformacijo v kolenu plavalca, veteranskega prvaka Španije v več kategorijah. Varusna os je zelo pogosta v splošni populaciji, pogovorno znana kot "kolena v obliki črke o" ali "kolena na o" in predstavlja eno izmed glavnih dejavnikov, povezanih z začetkom artroze kolena.

Pri različnih športih ima varusna os kolena različne učinke. V primeru igralca nogometa lahko prinaša prednosti in več možnosti za preigravanja, pri smučanju pa ovira možnost opore na notranji rob smučke v zavoju.

"V primeru plavalca je zavesljaj, ustvarjen z varusnim kolenom, manj učinkovit od zavesljaja z ravnim kolenom, notranji kompartment kolena pa je preobremenjen. Naš cilj je optimiziranje športnikovega kolena, ne da bi ogrozili prihodnost njegovega sklepa" je povedal direktor ISMEC in srečanja, Emilio Lopez-Vidriero.

Čeprav se kirurška rešitev poravnanja kolena morda zdi "preprosta", kar pomeni, žaganje kosti in ponovno sestavljanje v dobrem položaju, pa dejansko reševanje tega problema "ni lahko", saj je potrebno zelo natančno izmeriti kot spremembe in ne vplivati na dolžino noge, česar tradicionalne kirurške tehnike ne omogočajo.

Računalniška simulacija kot pomoč pri kirurškem posegu

Da bi dosegli večjo kirurško natančnost, smo izbrali tehniko, pri kateri je sodeloval dr. Bogdan Ambrožič, slovenski strokovnjak in svetovni pionir zdravljenja s takšno metodo. Proces zažaganja in zamaknitve kosti v nekoliko drugačen položaj se začne z natančnim načrtovanjem in z računalniško simulacijo operacije.

Te simulacijski podatki se prenesejo v navigacijski sistem, ki se ga upravlja z virtualno resničnostjo. Tako lahko po ustreznem zažaganju kosti z nekaj referencami bolnikove kosti z navigacijskim sistemom natančno izmerimo željen premik osi v realnem času in v takšne položaju kost tudi fiksiramo s ploščico in vijaki.

"Pri osteotomiji smo uporabili smo navigacijski sistem, ki izrablja možnosti virtualne resničnosti in umetne inteligence in tako pomaga kirurgu v realnem času s čimer se doseže optimalno os kolena, kar bolnikom omogoča povečano športno uspešnost in koleno zaščiti pred artrozo" je dodal uslužbenec ISMEC in udeleženec pri tej operaciji, dr. Carlos Molano.

Zahvaljujoč uporabi te nove tehnologije bo pacient, plavalec, takoj stopil na nogo in se vrnil v plavalni šport takoj ko bo rana zaprta, torej v približno 10 dneh.

Povezava na originalen članek

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov