Manualno testiranje mišične moči

Za manualno testiranje mišic (v nadaljevanju MTM) uporabljamo standardne ocene od 0 do 5 (po Kendall, McCreary).

Osnovne ocene pri MTM so stopenjsko opredeljene v šest skupin:

  • Ocena 0:  Odsotnost kontrakcije mišice.
  • Ocena 1: Zmogljivost mišice ali mišične skupine, da se kontrahira, vendar ne premakne uda ali distalnega segmenta.
  • Ocena 2: Zmogljivost mišice ali mišične skupine, da premaga težo uda ali distalnega segmenta, na katerega deluje težnost v razbremenitvi in ga premakne skozi cel obseg giba. Distalni segment se pri izvedbi giba premika v horizontalni ravnini. 
  • Ocena 3: Zmogljivost mišice ali mišične skupine, da premaga težo uda ali premakne distalni segment skozi cel obseg gibljivosti v vertikalni smeri.
  • Ocena 4: Zmogljivost mišice ali mišične skupine, da premaga težo uda ali distalnega segmenta, pri izvedbi giba v vertikalni smeri (učinek težnosti) in preiskovalčev manjši manualni upor.
  • Ocena 5: Zmogljivost mišice ali mišične skupine, da premaga težo uda ali distalnega segmenta, pri izvedbi giba v vertikalni smeri (učinek težnosti) in preiskovalčev maksimalni manualni upor.

Poleg osnovnih ocen dodamo še znak »minus« (-) oziroma »plus« (+):

  • Če je manualni upor manjši kot za oceno 4, dobi mišica oceno -4, kar pomeni, da je mišica ali mišična skupina sposobna premagati ali zadržati minimalen upor.
  • Če mišica ali mišična skupina ni sposobna premakniti uda ali distalnega segmenta skozi cel obseg giba, opravi pa ga več kot polovico, se doda oceni znak ''minus'' (-). Na primer -3 pri izvedbi giba v vertikalni smeri ali -2 pri izvedbi giba v horizontalni ravnini.
  • Če mišica ali mišična skupina ni sposobna premakniti uda ali distalnega segmenta skozi cel obseg giba, opravi pa ga manj kot polovico, se doda oceni znak ''plus'' (+). Na primer +2 pri izvedbi giba v vertikalni smeri ali +1 pri izvedbi giba v horizontalni ravnini.
  • Če je obseg giba pri ponovitvah pojemajoč, se zopet ravnamo po zgornjih dveh pravilih. Za oceno -3 oziroma -2 mora mišica ali mišična skupina opraviti vsaj tri nepopolne gibe v obsegu več kot ene polovice razpoložljivega obsega.

V primerih, ko preiskovanec giba ni sposoben izvesti v polnem obsegu zaradi omejitev v sklepu ali obsklepnih struktur, izvede pa popoln gib znotraj omejitve, zapisujemo rezultat v obliki obseg giba/ocena mišične zmogljivosti. Omejeno gibljivost moramo izmeriti pred testiranjem. Rezultat zapišemo tako, da je v števcu zapisan obseg gibljivosti v stopnjah, v imenovalcu pa ocena mišične zmogljivosti.

Primer: 60°/4

Pri MTM je veljavnost vprašljiva, če je pri preiskovancu prisotna bolečina pred postopkom, v mirovanju. Načeloma v takih primerih ne testiramo, možna pa sta dva načina zapisa.

Primera: B (bolečina)
ali
TNM (testiranje ni možno)

V primerih, ko se bolečina pojavi med izvedbo, izmerimo obseg giba, pri katerih se pojavi bolečina, in ga vpišemo v števec, dobljeno oceno pa v imenovalec; dopišemo črko B, s katero označujemo prisotnost bolečine.

Primer: 60°/4B

Če se pojavi bolečina ob koncu giba ali pri izvajanju manualnega upora, k dobljeni oceni dopišemo vprašaj ali pa črko B.

Primer: 4? ali 4(B)

Prav tako je potrebno dokumentirati vzroke za omejeno gibljivost (OG).

Primera: A (ankiloza)
in
K (kontraktura)

Objavljeno: 5.9.2022

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

17.8.2023
V Ortopedski bolnišnici Valdoltra (OBV) smo po teh letih zatišja zaradi epidemije koronavirusa v petek 9. 6. 2023, organizirali 10. raziskovalni dan Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Dogodek je bil namenjen izobraževanju zdravnikom in drugim...
8.7.2023
Dne 9.7.2023 bodo med 1:00 in 3:00 uro zjutraj potekala nujna vzdrževalna dela na zunanji telefonski liniji. Varnostnik oziroma telefonist bo v tem času dosegljiv na mobilni telefonski številki 030/706-049.

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov